Filet z indyka - pieczeń


Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- filet z indyka (lub polędwica z indyka)
- przyprawy, zioła, natka pietruszki
- musztarda,
- odrobina ciepłej wody

Sposób przygotowania:
Z ulubionych przypraw do mięs (np. majeranek, czosnek, sól (płaska łyżeczka), pieprz ziołowy, papryka mielona, natka pietruszki, rozmaryn, kminek, curry...), musztardy i wody robimy zawiesinę. Dokładnie smarujemy mięso i wykładamy na blachę do pieczenia mięs lub żaroodporny talerz.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i pieczemy mięso 15 minut. Po tym czasie polewamy mięso 3-4 łyżkami wody. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni i całość pieczemy jeszcze około 35-40 minut.

Z powstałego po pieczeniu odcieku można przygotować delikatny sos. Do naczynka wlewamy około 50g wody, dodajemy płaską łyżeczkę mąki pszennej i całość dokładnie mieszamy. Na wrzący wywar powoli wlewamy zawiesinę mąki z wodą. Wystarczy zagotować.


Nasza rada:

1. Jeśli nie mamy czasu, można stosować gotowe mieszanki warzyw do mięs sprawdzając wcześniej ich skład (polecam m.in. Vegetę Naturalną do mięs zobacz...)
2. Pamiętajmy, żeby porcje mięsa kroić zawsze w poprzek włókien.
3. Mięso indyka będzie bardziej soczyste i delikatne, jeśli użyjemy metody pieczenia w niskich temperaturach, o czym wspominaliśmy przy okazji omawiania przygotowania polędwiczki wieprzowej w niskich temperaturach więcej... .
Czas pieczenia w niskich temperaturach dla fileta o wadze około 800g, to 2 godziny i 15 minut.
4. Dla łatwego przeliczenia właściwej dla Państwa porcji, proponujemy skorzystać z "Naszego kalkulatora" tutaj...


powrót do Mięso przygotowane bez dodatku tłuszczu
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna