Mięso z patelni beztłuszczowej


Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- mięso wybrane z mięs dozwolonych
- przyprawa do mięs*
- gorąca woda

Sposób przygotowania:
Własną kompozycję przypraw lub np. Przyprawę do mięs Natur (Vegeta) rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mięso, np polędwiczki z kurczaka zamaczamy w przygotowanej zawiesinie (nie powinna być zbyt gęsta) i wykładamy na rozgrzaną patelnię. Opiekamy na średnim ogniu pod przykryciem 1,5 minut z każdej strony.

Dla urozmaicenia posiłku można przygotować i dodać do dania Sos pieczarkowy (link)


Nasza rada:

Warto zadbać o odpowiedni czas opiekania mięsa na patelni. Jeśli będzie on zbyt długi, mięso będzie suche i niesmaczne.


* Przyprawy do mięs możemy tworzyć sami poprzez wymieszanie ziół i przypraw, które lubimy, np. majeranek, czosnek, sól, pieprz ziołowy, papryka mielona, natka pietruszki, rozmaryn, kminek, w przypadku drobiu curry, kolendra..., lub też kupując gotowe mieszanki, które w swoim składzie nie zawierają żadnych dodatków chemicznych w postaci wzmacniaczy smaku, barwników, itp., np. Vegeta Natur do mięs i inne z serii Natur



powrót do Mięso przygotowane bez dodatku tłuszczu
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna