Mięso w pergaminie z ziołami


Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- mięso wybrane z mięs dozwolonych
- przyprawa do mięs
- cebulka, papryka, natka pietruszki
- odrobina gorącej wody

lub (jeśli brakuje nam czasu) gotowy pergamin z mieszanką ziół Winiary "Pomysł na...Papirus"
propozycję przygotowania przedstawia filmik drugi w kolejności

Sposób przygotowania:
W małym naczynku mieszamy przyprawę do mięs* z wodą (na 100g mięsa wystarczy łyżeczka przyprawy i łyżeczka wrzątku). Dodajemy natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulkę i paprykę, opcjonalnie musztardę. Tą dość gęstą zawiesiną dokładnie smarujemy mięso, zawijamy w pergamin (papier do pieczenia) i kładziemy na suchą patelnię. Opiekamy na średnim ogniu 4-5 minut z każdej strony.
Dla urozmaicenia posiłku można przygotować i dodać do dania Sos pieczarkowy (link)


Nasza rada:

1. Warto pamiętać, że papieru do pieczenia nie powinno się ogrzewać powyżej jego wytrzymałości na temperaturę. Najczęściej jest to 220 stopni. Stąd płyta powinna być nastawiona na średnią moc.
2. Warto również zadbać o odpowiedni czas opiekania mięsa na patelni. Jeśli będzie on zbyt długi, mięso będzie suche i niesmaczne.


* Przyprawy do mięs możemy tworzyć sami poprzez wymieszanie ziół i przypraw, które lubimy, np. majeranek, czosnek, sól, pieprz ziołowy, papryka mielona, natka pietruszki, rozmaryn, kminek, w przypadku drobiu curry, kurkuma..., lub też kupując gotowe mieszanki, które w swoim składzie nie zawierają żadnych dodatków chemicznych w postaci wzmacniaczy smaku, barwników, itp., np. Vegeta Natur do mięs i inne z serii Natur



powrót do Mięso przygotowane bez dodatku tłuszczu
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna