Zraz/kotlet mielony



Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- mięso wybrane z mięs dozwolonych, np. polędwica wieprzowa
- przyprawy, zioła, warzywa

Sposób przygotowania:
Mięso mielimy lub siekamy nożem. Dodajemy sól i mieszaninę przypraw (majeranek, kminek, czosnek, mieloną paprykę), drobno pokrojoną cebulkę i natkę pietruszki. Masę dokładnie wyrabiamy. Dodajemy pół łyżeczki musztardy i ketchupu. Kotlety obtaczamy drobno zmieloną mieszanką ziół i przypraw, np. obsypujemy czubarycą.
Formujemy kotlet lub mniejsze kotleciki i pieczemy na beztłuszczowej patelni na średnim ogniu 4-5 minut z każdej strony.



Nasza rada:

Kotlety można też przygotować, kiedy w diecie na kolację mają Państwo przewidziane mięso. Dodatek warzyw i pieczywa da możliwość przygotowania bardziej urozmaiconego posiłku.


powrót do Mięso przygotowane bez dodatku tłuszczu
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna