Kofta, czyli kotlet mielony na patyku



Składniki:
(ilość poszczególnych składników jest ściśle określona w indywidualnej diecie)

- mięso wybrane z mięs dozwolonych, np. polędwica wieprzowa
- przyprawy, zioła, warzywa

Sposób przygotowania:
Mięso mielimy lub siekamy nożem. Dodajemy sól i mieszaninę przypraw (majeranek, kminek, czosnek, mieloną paprykę), drobno pokrojoną cebulkę i natkę pietruszki. Masę dokładnie wyrabiamy. Dodajemy pół łyżeczki musztardy i ketchupu.
Oblepiamy mięsem patyk do szaszłyków i pieczemy pod przykryciem na beztłuszczowej patelni na średnim ogniu 4-5 minut z każdej strony.
Można też kofty położyć na talerzu żaroodpornym lub blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.


Nasza rada:

Jeśli kofty przygotowujemy na grillu węglowym należy pamiętać, żeby wcześniej namoczyć patyczki.


powrót do Mięso przygotowane bez dodatku tłuszczu
powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna