Mięso w sosie

Mięso w sosie, to danie, które często gości w dietach. Wielokrotnie dopytujecie Państwo, jak taki sos przygotować.
Sprawę spróbuję przedstawić z podziałem na trzy punkty.

Zacznę jednak od tego, co wszyscy wiemy, czyli, żeby sos był sosem musi mieć odpowiednią gęstość. Dlatego w każdej z przedstawionych propozycji pojawi się moment, w którym trzeba dodać „zaklepkę” – tak mawiało się w moim domu, i pewnie na takie słowo często będziecie Państwo tu narażeni :)
Podpowiedź, jak najprościej ją przygotować, znajdziecie Państwo tutaj...
.

Wariant 1.
Kiedy mięso przygotowujemy w worku, czy też w naczyniu żaroodpornym, powstały wywar jest świetną bazą do sosu. Wystarczy go zagęścić zawiesiną wody z odrobiną mąki i sos gotowy. Przykład takiego dania to pieczeń z indyka, której przygotowanie przedstawiałam już w zakładce "mięsa przygotowywane bez tłuszczu" a przypominam poniżej w pierwszej kolejności. Zaproponuję też Państwu przygotowanie sosu do już przygotowanego mięsa, np. na grillu, w zapiekaczu, na parze… W takim przypadku musimy sos stworzyć jakby z niczego. Bazą, jak zawsze będzie bulion, z którego poprzez różne dodatki przygotujemy sos cebulowy, grzybowy, czy pieczarkowy. Dodatkowa (dozwolona przecież w naszych dietach) łyżeczka śmietany 12% pozwoli nam na przełamanie i ubogacenie smaku. Pewnie nie będzie to sos z Top Chefa, ale nasza w tym głowa, żeby był miłym dodatkiem do dania :)

Sos pieczeniowy Sos cebulowy Sos kurkowy Sos pieczarkowy


Wariant 2.
Zdecydowanie łatwiej będzie nam przygotować sos, jeśli do dyspozycji mamy surowe mięso. Opiekając je na suchej patelni łatwo uzyskać smak i kolor przyszłego sosu. Wystarczy po pewnym czasie podlać opieczone kawałki mięsa bulionem, dodać przyprawy (liść laurowy, ziele ang., i inne w zależności od Państwa preferencji), „zaklepkę” i gotowe!

Mięso w sosie Rolady wołowe w sosie Polędwiczki w sosie
jako alternatywa do Potrawki
Pulpety w sosie pomidorowym
Wariant 3.
W Państwa dietach są również dania obiadowe, których składnikiem jest biały sos.
Przygotowanie takiego posiłku różnić będzie się tym, że bazą do sosu bedzie nie tylko bulion, ale również śmietana (kwaśna lub słodka) 10-12%. Żeby sos miał odpowiednią gęstość, warto zadbać o odpowiedni, proponowany w dietach stosunek płynu do mąki.
Poniżej propozycje przyrządzenia kilku dań z Państwa jadłospisów:

Potrawka Mięso w białym sosie z makaronem (np. Pene) Pulpety w sosie koperkowym Jajko w sosie musztardowym lub chrzanowym


powrót do Dania Podstawowe
powrót do Strona główna







Dietetyk Kalisz