Nasz Kalkulator, czyli "Jak to przeliczyć?"

Chciałabym, żeby ta zakładka służyła Państwu pomocą w przeliczaniu porcji

Myślę, a nawet mam nadzieje, że Państwa posiłki są po prostu częścią dań zaplanowanych na dany dzień dla całej rodziny. Często powstaje pytanie, ile powinnam odłożyć sobie np. ryżu, czy mięsa przygotowanego dla kilku osób. Czasem jest to proste, czasem wymaga matematycznych łamigłówek :)

Przykładowo, gdy moja dieta przewiduje 100g mięsa, a przygotowałam dla rodziny filet z indyka, który ważył przed włożeniem do piekarnika 880g, ciężko jest ocenić, ile indyka powinnam zjeść.

Aby odpowiedzieć na to pytanie, musimy zważyć mięso po wyciągnięciu z piekarnika. Może się okazać, że po upieczeniu porcja mięsa ważyła już 750g. Z prostych działań matematycznych wynika, że na nasz talerz powinna trafić porcja 85g upieczonego indyka. Wyliczenie proste, ale nie wtedy kiedy biegamy między piekarnikiem, stołem, wagą, talerzami, a do tego chcemy zasiąść do stołu z uśmiechem na twarzy mimo wyraźnej talerzowej niesprawiedliwości :/ :))

Właśnie do takich przeliczeń ma służyć ta zakładka.


więcej informacji (link)

Nasz kalkulator

Ilość produktu w gramach Produkt
Ilość (g) całego produktu przed gotowaniem, pieczeniem…
Ilość (g) całego produktu po obróbce cieplnej
Ilość (g) produktu przewidzianego w mojej (pacjenta) diecie
{{(c6 > 0 ? c5*c7/c6 : 0) | number : 0}} Ilość (g) gotowego produktu, który powinnam sobie nałożyć na talerz